Träna och ät rätt för att komma i form

För att komma i form är det som nog alla vet viktigt att både träna och äta rätt, vilket egentligen inte behöver vara så svårt som många kanske tror. Det handlar inte om att bara äta havregrynsgröt och grönsaker och springa en mil om dagen, utan istället om att med små förändringar av vanor och beteende faktiskt må bättre.

jogga

Vill man komma i form behöver man givetvis röra på sig, men kanske inte så mycket som många tror. Ett par joggingpass om fem km i veckan samt ett eller två styrkepass på 30-45 minuter räcker för att formen ska förbättras avsevärt. Är men helt nybörjare låter det förstår jättemycket och man blir livrädd. Oroa dig inte, man ska inte ut i joggingspåret om man aldrig har joggat tidigare för då kan man skada knäna eller helt enkelt tappa träningslusten eftersom det är så jobbigt.

Börja med promenader och öka på hur långt du går och hur snabbt du går efter dina egna gränser. 3-4 promenader i veckan är en lagom start. När du behärskar promenadrutinen är det dags att lägga till vikter på schemat och därefter kan du börja jogga. Men sikta på målet att klara av att jogga 5 km!

Äta rätt är också viktigt för att komma i form. Med en normal och välbalanserad kost utan för mycket fet mat och godis och kakor kommer man långt. Det är också viktigt att komma ihåg att äta tillräckligt mycket så man orkar med träningspassen. Det är lättare att gå ner i vikt om man äter lite men överdriver du kommer dina muskler istället för fett att åka först och du tappar en hel tid energi. Det bästa rådet är också det äldsta: tallriksmodellen. 

Go to Top