Har du bestämt dig för att utmana dig själv och delta i en maraton är det oerhört viktigt att du tar träningen på fullaste allvar och inte ger upp. Det kommer utan några som helst tvivel att kännas mycket tufft vid vissa tillfällen men det är bara att bita ihop och försöka se ljuset i tunneln.

Maratonlöpare

Bli redo

För att få nödvändig hjälp på vägen och bli redo för din första maratonlöpning kan du besöka iForms hemsida på nätet. Sidan erbjuder i sin tur flera andra hemsidor att kolla in.

Mer om löpning

När det gäller underlag och utrustning är det viktigt att löpningen är så skonsam som möjligt mot din kropp. Det finns många sätt att förebygga bland annat trasiga knän och det är genom att bland annat se till att du har bra skor och att underlaget du springer på är bra.

Lång sträcka

Fyrtiotvå kilometer är en mycket lång sträcka så det är viktigt att vara väl förberedd. Det finns många chanser att delta, inte bara i Sverige utan även runt omkring i världen i större städer som New York, Boston, Berlin och London.

Svenska lopp anordnas bland annat i Båstad, Östersund, Växjö, Göteborg och Kalmar. En del av Iron Man-tävlingen i Kalmar utgör ett maratonlopp som har väldigt många deltagare, Stockholm Maraton har dock ännu fler anmälda.

Motivation

En annan faktor som är mycket viktig när det gäller att förverkliga drömmen om ditt första maraton är motivationen. Den kan hållas uppe genom att till exempel löpa till musik, hitta en löparpartner, leta fasta rundor, skaffa en fast rytm med mera.

Mat och dryck

Du bör hålla koll på vad du äter när du förbereder dig för en maraton, mycket kolhydrater behövs både före och efter träning. Kött är bra för musklerna och ger kroppen ett välbehövligt protein. Stora mängder vatten är också ytterst viktigt, minst 2,5 till 3 liter dagligen.

Energidrycker bör tas med på de längre träningsrundorna. En annan viktig detalj är att sluta äta minst två timmar innan träningen påbörjas, annars är det lätt att benen blir tunga och att magproblem uppstår som gör det svårt att fortsätta.