Många svenskar har en dröm om att susa fram på landsvägar och känna vinden i håret samtidigt som man känner hur det bränner behagligt i lårmusklerna. Det är dock förhållandevis få som faktiskt gör slag i saken och köper sig en riktig cykel. Visst är antalet cyklister ute på vägarna många, men de är ändå bara en bråkdel av alla som skulle kunna ha stor glädje av cyklingen. Det är nämligen en träningsform som passar alla – stora som små, nybörjare som proffs – och det enda som krävs är att en bra utrustning.

Cykling

Många märken och modeller

Om du vill bli lite mer seriös i din cykling än att bara cykla till jobbet gör du nog rätt i att investera i en sportcykel. Vanliga stadscyklar behöver inte alls vara dåliga att cykla på, men de är inte optimerade för att cykla längre distanser. En racercykel har bland annat smalare däck, vilket gör att friktionen mot asfalten minskar och du ökar farten. Det finns flera olika märken och modeller av racercyklar, och om du är osäker på vilken som passar dig bäst bör du rådfråga någon med rätt kompetens. Ett märke som många använder sig av Nishiki, du ser ett exempel på märket här. De har både rena racercyklar liksom så kallade hybridcyklar, vilket kan vara bra insteg för dig som inte är van vid att träningscykla.

Fördelar med cykel

Fördelarna med att cykla är många. Det första som faller de flesta i tanken är hur hälsosamt färdmedel cykeln är och det stämmer. Om du aktivt skulle välja bort din bil som transportmedel, de gånger då cykeln faktiskt skulle fungera lika bra, eller kanske bättre, hade ditt liv omformats på ett mycket positivt sätt. Det kan vi nästan lova. Om du till exempel skulle välja att ta cykeln istället för bilen till jobbet den del av året då vägarna är torra och underlaget passande, hade du snabbt börjat se förändringar. Med höga bensin- och dieselkostnader hade plånboken fått sig en mycket större skjuts uppåt än de flesta inser och ditt dagliga energiförråd hade förmodligen även det skjutit i höjden. Med frisk luft i lungorna och en aktiverad kropp, är arbetsdagens utmaningar väldigt mycket lättare att tackla. Allra helst om du i vanliga fall har ett stillasittande jobb.

Cykeltävlingar kittlar tävlingsnerven

När du har tagit dig ut på vägarna med din nya cykel är det bara att njuta av upplevelsen. Många anser att en stor del av cyklingen är att få vara ute i naturen och se sig omkring, medan andra är fullt inriktade på tävlingsmomentet och hela tiden försöker pressa sina tider. Om du tillhör den senare gruppen kanske du är intresserad av att ställa upp i en cykeltävling. På så sätt kan du mäta dina krafter med likasinnade och du får ett kvitto på hur bra din träning har betalat sig. En tävling som Vätternrundan står öppen för alla, och om du har tillräckligt många mil i benen kan det vara en lämplig utmaning.