Att ta beslutet att börja träna är ofta en del av ett större beslut att leva ett sundare liv. Alla vet vi att bra mat och regelbunden träning inte bara ger oss snygga kroppar, det skapar även balans i kropp och själ. Att träna är en naturlig medicin mot stress, ångest, depression, och sömnbesvär.

Människor som har dålig självkänsla uppvisar positiva resultat när motion används som en del av behandlingen. Oavsett vad som ligger bakom ditt beslut att komma i form så kan du förvänta dig många positiva förändringar såsom fysisk styrka, stärkt immunförsvar, bättre humör och förbättrad psykisk hälsa om du regelbundet motionerar.

Varför tränar du?

Det kan vara bra att fundera lite över din motivation till att börja träna. Vad vill du uppnå? När man sätter tydliga mål för sig själv blir det lättare att behålla motivationen. Ta dig tid att fundera över ditt liv och vad det är som du egentligen vill åstadkomma. Ibland kan det vara svårt att se objektivt på sitt liv och då kan det vara bra att t.ex. ta hjälp av en terapeut, kurator eller livscoach. Läs till exempel om hur man med psykosyntes kan få hjälp att komma underfund med vad man egentligen vill samt lära sig att samarbeta med sig själv för att uppnå resultat.

Må bra och ha roligt

Om man önskar förbättra sin fysiska och psykiska hälsa genom träning är det viktigt att utforma den på ett sätt som gör att man förblir motiverad. Inte sällan så ger man upp innan resultaten börjar synas. Välj en träningsform som du tycker är rolig och träna hellre kort och ofta än sällan och länge. För gärna dagbok över din träning så att du kan glädjas över dina framsteg.