De första dagarna brukar vara tuffast för den som nyss ha börjat träna. Är du nybörjare borde du tänka på de här sakerna. 

Ja, du kommer att få träningsvärk

Beroende på hur mycket du tränar eller hur otränad du var så kommer du att få träningsvärk. Det är oundvikligt och inget som man ska gråta över. Det betyder att du ha påbörjat din resa mot ett hälsosammare liv. Numera pekar forskning på att träningsvärk inte handlar om skador på muskelfibrerna utan att fibrerna gör sig beredda på mer träning. Tyvärr finns det inget som hjälper för att motverka träningsvärk helt , förutom att inte träna och det är ju det motsatta du försöker göra.Du kan få lite mindre värk om du är duktig på uppvärmning och nedvarvning innan och efter träningen. Sitt inte i flera dagar och vänta på att träningsvärken ska gå över. Gå och träna ändå! Det kanske gör ont de första minuterna men så fort kroppen har värmt upp sig kommer träningsvärken att försvinna. Strax innan du far ut i elljusspåret eller går på gymmet, så kan du smörja in dig med Voltaren för att lindra värken lite grann.

Risken finns att du blir sjuk

Ta det lugnt, vi pratar inte allvarliga sjukdomar! Men det är inte ovanligt att människor som äntligen peppat upp sig och börjar gå på gymmet hinner inte vara där mer än en handfull gånger innan de blir förkylda. Det är väldigt vanligt att drabbas av inflammationer och förkylningar när man först börjar träna efter långa uppehåll. En av anledningar är att immunförsvaret kopplas in under träningen och medan det är upptaget med annat kan en förkylningsbakterie leta sig in. Det kan också vara gymmet i sig. Det är en helt annan atmosfär än du kanske är van vid och det finns en hel del bakterier i luften från alla människor som rör sig in och ut. Risken ökar också om gymbesökarna inte rengör verktygen de använt.Det finns tabletter att ta som stärker immunförsvaret. Vissa tabletter hjälper också till att påskynda läkeprocessen om man har skadat sig. Det kan vara en god idé att påbörja en sådan kur några dagar till en vecka innan det är dags att sätta igång med träningen. Se också till att äta hälsosamt och få in tillräckligt mycket näring så kroppen mår bra.Om olyckan ändå är framme och du insjuknar kan man säga så här: känner du att du orkar träna så kan du göra det men i mildare form. Spring inte i joggingspåret utan ta en promenad. Om du styrketränar kan du passa på att träna teknik istället. Risken vid förkylningar och ansträngningar är att man får hjärtmuskelinflammation. Det är inte så vanligt, men det är farligt och man kan bli sjuk länge. Ta inte chansen utan lugna ner tempot i träningen tills du känner dig helt återställd.