Ibland vill man bara få en rejäl knuff, något som kickstartar ens viktnedgång och ger en motivationen att fortsätta kämpa. Den här knuffen är bäst att göra i början så man ser en klar skillnad på vågen.

Vi brukar alltid rekommendera tallriksmodellen men vill man gå på en diet i två-tre veckor för att få igång systemet finns det flera dieter som visat resultat. Man ska dock vara medveten om att det kanske inte går som man vill. Många dieter är extrema och svåra att följa under flera veckor. Bli därför inte ledsen eller tappa motivationen bara för att man inte lyckats följa dieten till punkt och pricka.

  • Cambridge – en simpel diet som är väldigt svår att följa under lång tid. Grundtanken är att man byter ut varje måltid med en dos pulver. Pulvret innehåller allt det viktiga som kroppen kräver varje dag. Man tar tre doser utspritt över dagen och dricker mycket vatten. Behöver man inte gå ner lika fort kan man byta ut en eller två måltider per dag och äta enligt tallriksmodellen (med minskat kolhydratsintag) istället.
  • LCHF – ”Low carb, high fat” står det för. Man ska äta lite kolhydrater och mycket fett. Här är det fritt fram att hälla en trea grädda i såsen och äta bacon till frukost. I början kan man känna sig tung i magen och trött men sedan anpassar sig kroppen efter de nya matvanorna. Den här dieten kan man gå på under hela sin viktnedgång och efteråt, om man vill.
  • GI – man väljer att äta kolhydrater med lågt glykemiskt index, alltså mestadels fullkorn, och skippar vitt mjöl, socker och liknande. Dieten tillkom som ett stöd till diabetiker så de lärde sig vad man kunde äta och inte. Fungerar så klart som diet och kan bli en livsstilsändring som man fortsätter med.