Många som idag arbetar sittande och är relativt stilla på fritiden kan drabbas av smärta. Är du aktiv och idrottar när du får smärta, kan du relativt lätt finna problemet.

En diffus smärta är däremot svår att hitta, smärtan kan starta någon helt annanstans. Går du till vårdcentralen ordineras oftast något smärtstillande preparat. Ett slags ”plåster på såret” men ingen långsiktig lindring, tvärtom kan dosen med piller öka.

Holistisk hälsa

Då finns ett annan synsätt som är holistisk hälsa. En terapeut med holistisk inriktning ser på hela livet, inte bara den fysiska kroppen. För att må bra undersöker de din fysik, sociala liv, psykologiska situation, känslomässiga och andliga välmående. En coach leder behandlingar som till exempel kan leda till att smärta lindras eller försvinner helt med hjälp av musik eller en promenad i skogen.

Om ett revben låsts sig i ryggen men smärtan är i armen, då kan en naprapat hjälpa. För många är Naprapatlandslaget ett alternativ till vårdcentralen.

Ny forskning visar också att vår tandhälsa påverkar vårt immunförsvar och andra delar av kroppen. Vårt skelett bär hela vår kropp och slits om den inte får rätt underhåll. En promenad kan hjälpa dig mer än du tror, så stå upp och gå ut. En stund med frisk luft är gott för dig.