Ibland känns träning och hälsomat bara pyton. Det sista man vill tänka på är att dra på sig träningsskorna eller undvika kakfatet på jobbet. 

Motivation kan vara väldigt svårt att hitta ibland. I början lever man i ett slags rus: man känner hur duktiga man är och omgivningen klappar en på axeln och överöser en med beröm.

Men den tiden avtar och plötsligt slåss man helt själv mot sina begär och sin kropp. Kroppen är dömd att älska vanor och har man varit en soffpotatis så vill kroppen, och inte minst hjärnan, inget hellre än att lägga sig på soffan efter jobbet eller skolan.

Motivation är något man kan hämta från sig själv eller ta från omgivningen. Den kan vara aggressiv: man går på träningen, förbannad över att man måste eller att man ens tvekade och kör därmed ännu hårdare. Eller så kan den vara på grund av skadeglädje: om man försöker gå ned i vikt med någon annan kan man helt enkelt välja att gå till gymmet för att vara bättre än den andre. För motivation är nästan alla knep tillåtna. Är det skadeglädjen som får dig genom träningspasset, omfamna det.

Musik är också ett bra hjälpmedel. Många finner att musik ger ett naturligt rus och stimulerar en att prestera bättre. Ta dina bästa låtar, gärna blandat med fart och lugna, och gör en spellista som du slår på när du ger dig ut i joggingspåret och liknande.

Hitta inspirerande texter och bilder och gör ett kollage som du sätter upp på vägen. När motivationen tryter tittar du på bilderna och läser texterna!