Löpning har många fördelar. Du kan löpa när du vill, året runt och den enda utrustningen du behöver är ett par bra löparskor. Om du springer i skor som inte är anpassade för löpning finns risken att du skadar dig. Det sägs att löparskor bör bytas efter ungefär 100 mil, men om du är tung eller löper mycket på asfalt slits skorna ut fortare. Då behöver du byta efter cirka 70 – 80 mil.

Om du inte vet hur din löpstil är kan det vara bra att göra ett löp-test i en sportbutik. Du får då hjälp för att se hur ditt löpsteg är, om du pronerar eller supinerar eller om du kan välja en löpsko som bara är neutral. När du vet vilken sko du behöver finns det några olika alternativ. Antingen köper du skon i butiken du provat ut på eller så går det alldeles utmärkt att köpa dina skor på nätet. Du kan då köpa skon för en billigare peng eftersom priserna online oftast ligger under de som är i butik. Ett urval av olika skor kan du se på Länna Sport, som har ett flertal olika modeller. De är ett onlineföretag med god erfarenhet och trygga betalningslösningar vilket gör det tryggt och enkelt för dig som kund att handla.

Löpsko
Det finns några saker att tänka på när du väljer sko, för att ge dig den bästa komforten.

Extra stöd

Somliga vinklar foten inåt när de går och springer. Då finns det skor med kilar för att ge ett ökat stöd.

Yttersulan

Yttersulan har kontakt med underlaget. Den ger fäste och skyddar mellansulan. Den bör vara kraftigare för den som löper mycket i skogen.

Hälen

De flesta brukar landa på hälen när de löper. Därför är den försedd med stötdämpande material som luftkuddar eller gelé.

Ovansidan

Baktill ska ovansidan av skon sitta tajt, men framtill bör du ha 1 – 1,5 cm till godo för tårna eftersom fötterna svullnar.

Plös

Plösen är tjock och bred för att det inte ska trycka och skava mot vristerna. Se till att knyta skorna lagom hårt. Det ska vara stramt, men inte så till den grad att det irriterar.

Innersula

Den lösa innersulan ger extra stötdämpning. För den som behöver mer finns det extra tjocka att köpa.

Mellansula

Mellansulan brukar vara gjord i någon form av skum eller gelé. Den är till för att skydda kroppen mot de stötar som den utsätts för vid varje löpsteg. Ju tyngre du är, desto hårdare ska sulan vara.