Den gamla dietmodellen som fortfarande håller hög standard är tallriksmodellen. Det är sättet som fungerar bäst om man vill ändra sin livsstil permanent. LCHF och GI kan hålla länge, till och med några år, men allt eftersom faller tillbaka i rytmen att äta snabba kolhydrater eller en smörgås. Tallriksmodellen är utformad för att ge dig rätt kalorimängd men samtidigt inte exkludera någonting. Du får äta äggsås till potatis och om du håller dig aktiv kan du till och med äta mörk eller ljus bröd till maten. Allt handlar om proportioner, inte exkludering.Asian Noodles

 Tallriksmodellen har i grunden tre delar:

  • Stärkelse – här räknas kolhydrater som ris, pasta, potatis och bröd. Dessa ska täcka ungefär 40 % av tallriken men det kan minskas till 20 % om man vill gå ner i vikt. Du behöver dock inte avsätta stärkelse helt.
  • Protein – en viktig byggsten när man ska bygga och behålla muskelmassa. Proteinerna räknas som kött, ägg, fisk och baljväxter. Den här delen ska täcka 20 % av tallriken. Men man ska äta mer om man styrketränar mycket eller har fysiskt krävande arbete
  • Fiber – här kommer sallad och frukter in i bilden. Resterande 40 % av tallriken ska vara grön. Här kan du blanda fritt och även ha varma grönsaker som morötter och broccoli.

Tallriksmodellen är inte bara för att hålla eller gå ned i vikt. Den är också viktig för välbefinnandet i allmänhet. Den här modellen ser till att du får i dig alla viktiga mineraler och vitaminer som man behöver under dagen. Tallriksmodellen ska också användas till lunchen. Hur du än vill använda tallriksmodellen ska man veta att proteinmängden aldrig ska minskas eftersom det är proteinet som ger bäst mättnadskänsla. Du kan dra ned på grönsaker eller stärkelse utefter ditt eget energibehov.