Löpning är en av de allra bästa träningsformerna för att komma i form då det tränar både muskler och lungor på ett utmärkt sätt. Men löpträning kan också vara påfrestande för kroppen.Därför så tänkte vi i denna artikel ge några tips på hur du kan träna löpning på ett så skonsamt sätt om möjligt.Löparsko

Underlaget

Valet av underlag är något av det allra viktigaste att tänka på när du är ute efter att få en så skonsam löptur som möjligt för kroppen. Är du känslig eller har problem med rygg och eller nacke, knän, och leder så är hårda underlag så som asfalt något du absolut bör undvika. För skonsam löpning bör du välja följande:

  • Backar – Att träna i uppförsbackar är skonsamt, ja till och med helt okej även om det är asfalt du springer på. Det är skonsamt på så sätt att du nästan inte belastar leder och senor. Dessutom så sätter det fart på cirkulation och tränar i synnerhet lårens framsida, rumpa och vadmuskulatur.
  • Mjuka underlag – Att springa på mjuka underlag säger väl sig lite självt att det är skonsammare än att springa på hårdare underlag. Det som sker är att det mjuka underlaget som exempelvis består av vått gräs eller sand, dämpar den kraft som din fot annars utsätts för i avstampet. Det innebär att det krävs extra kraft för att komma någonvart – det blir jobbigare helt enkelt. Detta är fördelaktigt både för kondition, men framförallt för vadmuskulatur – något du kommer att märka senare om du springer på ett hårdare underlag.

Utrustningen

Utrustningen är den andra viktiga faktorn vi tänkte ta upp här idag. Det är stor skillnad mellan bra och dålig utrustning när det kommer till komfort och skonsamhet.

  • Skorna – Det allra viktigaste är att du har ett par ordentliga skor. Det du ska göra om du vill ha ett par bra skor är att gå till en butik som är experter på just löparskor. Då kan du få hjälp att välja de skor som är bäst just för dig genom att provspringa på löpband för att bedöma ditt löpsteg och vad det då är för typ av sko du behöver.
  • Tillbehör – I övrigt finns det en del tillbehör som kan påverka komforten positivt. Exempelvis så kan ett par sportstrumpor av hög kvalitet dels göra att friktionen i skon minskar så att inte fotsulan skaver och hasar och dels så håller de fötterna varma och torra.