Att träna och motionera är bra för både kropp och knopp, det är nog de flesta överens om. Det man dock ska tänka på är att se till att träningen också är så skonsam som möjligt.Att tänka på att se till så att träningen är skonsam för kroppen brukar oftast ha med rygg, knän och leder att göra. Men även om valet av skor också har att göra med fötterna så är det ofta fokus på de tidigarenämnda delarna. Så därför tänkte vi ge några extra tips för just fötterna och hur du själv kan vårda dem.Fotvård

Besök en fotvårdsspecialist

Oavsett om man redan har besvär eller om det bara är i förebyggande syfte så är det aldrig fel att besöka en fotvårdsspecialist. Har man inte några skador så skulle man lite slarvigt kunna jämföra det med vad massage är för övriga kroppen. Faktum är ju att det dessutom finns något som kallas för fotmassage, så att kalla det för en slarvig jämförelse är kanske att överdriva.Men för vad och när, kan eller ska man då gå till en fotvårdsspecialist? För att svara på den frågan så kan vi ta en titt på utbudet av behandlingar hos fotvårdsspecialisten Akilles. Där ser vi att det finns behandlingar för alltifrån nageltrång och vårtor, till regelrätt medicinsk fotvårdsbehandling och mycket mer. Kom ihåg att det är minst lika viktigt att vårda fötterna som ryggen och andra kroppsdelar.

Vårda själv

Att unna sig fotvård är något vi definitivt rekommenderar, men vi ska som utlovat också ge några övriga tips på hur du själv kan vårda fötterna. Här kommer därför tre favorittips som vi informerats av Apoteket.

  1. Mjuka upp fötterna med ett fotbad – Ett varmt fotbad på minst tio minuter mjukar upp dina fötter och gör det lättare att klippa naglarna och huden lättare att fila.
  2. Fotfilen är din vän – För filas ska det. Nästa tips är att du ska använda dig av fotfil, och förslagsvis då med den för foten snällare slipkornsfilen och inte en metallfil. Detta gör du med fördel efter fotbadet medan huden fortfarande är lite fuktig, det gör det enklare att få bort all hård hud.
  3. ..Likaså är fotkräm – Smörj in dina fötter med fotkräm som är vårdande och mjukgörande. När du smörjer in så gör du det på bästa sätt genom att börja nedifrån och med masserande rörelser ta dig uppåt. Dels så stimulerar detta blodcirkulation åt rätt håll, och dels så är det skönt att massera fötterna.