Hälsan är som bekant mer än bara att sköta om motion och vara duktig på att äta rätt mat. Dessa två är viktiga hörnstenar, själva begreppet hälsa är en helhet som består av många beståndsdelar.Hälsa

Sömnen lägger grund

Om man läser på Vårdguidens hemsida så beskriver man skämtsamt sömnens roll för hälsan med orden ”sömn bäddar för hälsan”, vilket inte bara är en lustig ordvits, det är dessutom också sanningen. Kortfattat så kan man beskriva att sömnen är som en återställningsmekanism, eller en omstart av datorn om man så vill. Som människa sover du i snitt en tredjedel av dygnet och det gör att hjärnan får stänga av de vanliga tankeprocesserna för bearbetning och återhämtning.När man är vaken så tillverkar kroppen ett stresshormon som håller dig pigg och alert. När du sover, närmare bestämt är i djupsömn så går kroppens tillverkning av detta stresshormon på sparlåga vilket gör att hjärnan och kroppen kan återhämta sig.

Stress

Något som dock kan påverka sömnen negativt är om kroppen är fylld av stress av någon form. Stress kan te sig på lite olika sätt, du kan vara uppjagad, bekymrad eller bara just allmänt stressad. Med detta i kroppen så är det svårt att somna. Somnar man ändå så kan det ändå vara så att du inte får någon vidare vila eftersom du fortfarande har så pass mycket stresshormon i kroppen.Handlar det om att du upplever någon enstaka sömnlös natt så är det inte några större problem eftersom kroppen fungerar så snillrikt att den kan ta igen en sömnlös natt i efterhand, redan natten efter rent utav. Detta fungerar dock tyvärr inte om du ständigt är stressad och uppe i varv. Då kommer kroppen inte att ges möjlighet att ta igen den förlorade sömnen. Därför är det viktigt om du är stressad att du försöker lösa det problemet, då kommer förhoppningsvis dina eventuella sömnproblem att lösa sig själva.

Undvik osunt leverne

Att leva sunt i allmänhet är ju förstås att föredra även när det handlar om kost och andra saker man stoppar i sig, och att man håller kroppen stark genom motion. Nu är det ju inte så att man genom att leva sunt aldrig kan unna sig en påse chips eller ett glas vin till maten. Men det finns en del vanor som aktivt går att välja bort och därmed få en bättre hälsa och även bättre ekonomi. Rökning är en sådan ovana som man helst bör undvika helt.Har man varit rökare länge så är det förstås svårt att sluta, men idag finns mycket effektiva alternativ som gör att det inte är någon omöjlighet att sluta röka. E-cigaretter till exempel, är en uppfinning där du till en början faktiskt inte ens slutar att röka. Men det du gör är att om du använder dig av e-cigaretter så undviker man mängder av skadliga ämnen och man har i många fall dessutom kommit en bra bit på väg till att sluta helt och hållet.I övrigt är det såklart även hälsosamt att undvika alkohol i större mängder samt andra typer av ohälsosamma substanser.grönsaker

Diet

Som en del av det osunda levernet så bör vi även ta upp dieten. Grunderna för en hälsosam diet känner nog de flesta redan till, även om det är få som till fullo följer förslagen. För att veta sin optimala diet så krävs det att man även analyserar sina övriga livsvanor och mål. Detta indikerar för det första vilket energibehov man har. Om man behöver gå ner i vikt så krävs det en kalorireducerad diet, något som inte alls är bra om målet är att bygga muskler. Då behöver man istället äta mer så att musklerna har möjlighet att hitta de byggstenar de behöver för att växa.Något som också uppmärksammats mycket på senare tid är sockrets påverkan på kroppen. Tack vare dess starka påverkan på psyket brukar den nuvarande överkonsumtionen av socker ofta beskrivas som sockerberoende. Många väljer därför att helt sluta konsumera raffinerat socker.För att få en så välanpassad diet som möjligt bör man ta kontakt med utbildat dietist.