Oavsett vilken sport man utövar så är det alltid viktigt att ha sköna och praktiska kläder. Om man gillar löpning är det inte bara klädernas komfort som är viktig utan man måste också kunna anpassa sin klädsel efter väder och årstider.

I tidningen I Form får vi några tips.

Det viktigaste över…

Det är bra att ha en vindtät jacka under vinter och vår. Tack vare den kyls inte kroppen ned.En jacka som är både vind- och vattentät är bäst. Så länge materialet andas avdunstar svetten från kroppen.

På vintern bör du även välja en byxa av lycramaterial som håller ben och muskler varma. Använd gärna också en tunn mössa i svettransporterande material och ett par tunna löparhandskar, som är specialanpassade för svettdränerande aktivitet i kall temperatur.

Joggaren

…och under

Undertröjans viktigaste funktion är hålla huden torr och varm genom att transportera svetten från huden till nästa lager. Även när det är väldigt kallt behöver man inte fler underkläder än ena en tunn, långärmad sportundertröja.

Vi har tidigare skrivit om vikten av att ha en riktig BH när man är aktiv. BH:n ska hålla bysten stadigt på plats. Den ska vara tillverkad i ett smidigt men stabilt material. BH:n förebygger ömhet i skuldrorna, nacken och brösten och förhindrar dessutom att bröstvårtorna gnids mot undertröjan. Det kan leda till att de ömmar och till och med börjar blöda.

Underbyxan ska liksom undertröjan hålla kroppen varm och torr. Långa eller korta ben bestäms av väder, klimat och den egna regleringen av kroppstemperaturen. När det är kallt och blåsigt bör underbyxorna ha ett vindtätt lager i frontpartiet. Det gör att man minskar risken för urinvägsinfektion.