Problem för löpare
Som långdistanslöpare eller joggar, tillkommer det inte bara hälsofördelar. Det finns också en del risker som man ska vara medveten om.
Problem med fötterna
Dåliga skor eller överdriven träning kommer att ge fotbesvär. Saker som hälsporrar, liktorn och ledvärk är vanligt.
För att motverka detta måste man ta hand om fötterna efter varje träningspass, gärna varje dag. Använd feta fotkrämer för att undvika hård hud som kan bilda liktorn. Linda fötterna om de börjar ge dig besvär. Ge fötterna massage och ett fotbad några kvällar i veckan och framförallt: ha alltid skor som är anpassade för dina fötterna.
Problem med knän
Knäna får utstå en enorm tyngd varje gång du stampar ned i marken, flera gånger din egen kroppsvikt. Om knäna inte är tränade eller om du har fel löpstil, kan du bli soffliggandes i flera veckor eller månader innan knäet går att belasta så hårt igen.
Här är det också viktigt med rätt skor, för att avlasta knäet, men det är minst lika viktigt att lägga in övningar som stärker och bygger upp knäet. Om övningarna känns ovana i början, kan man göra dem i super slow motion för att lära kroppen och se till att man gör övningarna rätt, innan man ökar takten.
Problem med hjärtat
En av de farligaste sakerna i den här listan är att långdistansare löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt eller plötsligt hjärtstopp. Det finns de som yrkar på att man ska gå och kolla hjärtat inför varje stort uthållighetslopp såsom ett maraton eller om man åker Vasaloppet.
Att hålla koll på sin egen hjärtrytm och att inte överträna är två sätt att skydda sig. Ett tredje, och mer hjälpsamt, är att gå en HLR utbildning som kvalificerar dig att utföra hjärt- och lungräddning. Du kan lära andra i din närhet i efterhand och kan själv vara den som räddar ett liv.