träna

När Vasaloppet är över men det finns fortfarande energi över och ett sug efter att genomföra Klassikern så är det dags att börja träna inför Vätternrundan. När man väl lärt sig cykla är det som att andas och äta, du tappar inte förmågan i första taget, så det kan de flesta göra. Att däremot få till prestationen att cykla trettio mil i sträck är det inte lika många som klarar. Det krävs inte bara en god fysik utan minst lika viktigt är det att ha en bra, storleksanpassad cykel då du ska vara ett med den under samtliga, slitsamma kilometer.

Hitta den rätta cykeln

Den fysiska aspekten är en del av förberedelserna inför Vätternrundan, och den andra är självklart cykeln. Det är lika viktigt att ha en bra cykel som att ha bra fysik inför ett trettio mil långt cykellopp. Eftersom du ska köra ett milslångt lopp bör överväga att använda dig av en cykel av racingmodell. Olika cykelmodeller och tips kan man finna överallt online, till exempel hos experterna på Cykelkraft. Att se till att cykeln känns bekväm och passar dig perfekt är av största vikt. Cykeln ska vara storleksanpassad, välpumpad och servad innan du ger dig ut på en Vätternrunda.

Grundläggande träning för maximal prestation

Att vänja sig vid att cykla under en längre tid är A och O när man förbereder sig inför Vätternrundan. Om du inte har möjlighet att cykla ute så är spinning ett fullgott alternativ. Försök att hålla igång cyklingen vardagligen med mindre rutter och cykla tre längre pass i veckan på 3-5 mil för att vänja dig vid distanscyklingen. Var väldigt noga med att stretcha sätes- och vadmuskulatur och höftböjare efter varje pass – träningsskador är det sista du vill ha inför Vätternrundan. Variera cyklingen med styrketräning och snabbare träningspass på 5-8 mil. Men se framför allt till att ha den rätta attityden – om du ser dig som en cyklist så blir du en!

cykling

Mat, dryck och vila

Att få ett bra resultat handlar inte bara om att träna ordentligt utan även om att ha ork och energi som man kan använda. Därför är det viktigt att få ordentligt med sömn innan tävlingen och att inte träna lika mycket dagarna innan loppet. Det är också viktigt att äta ordentligt innan loppet och innan träning eftersom du kommer att göra av med mycket kolhydrater, men ät inte din sista större måltid närmare start än två timmar eftersom din kropp annars kommer att smälta maten fortfarande när du börjar cykla. Köp gärna ett flaskställ till din cykel där du kan ha en vattenflaska eftersom tillräckligt mycket vätska är en förutsättning för att du ska orka hela vägen.

Försök att få till bra rutiner några dagar eller några veckor innan det är dags för det stora loppet, så kroppen inte reagerar på de nya vanorna och man får kämpigt med magen samma dag som man ska tävla.

Motivation

Ibland så kan det kännas som att man tappar motivationen, men som tur är så finns det flera knep för att få tillbaka och behålla den. Ett bra sätt är att träna tillsammans, då kan ni uppmuntra varandra. Även om du inte har någon att träna med eller föredrar att träna själv så finns det saker som du kan göra för att behålla motivationen. Det kan till exempel handla om att göra ett schema på när du ska träna för att få in en rutin och att påminna dig själv om hur fantastiskt det kommer att kännas att komma i mål i Motala.